Expositie "Dua Djadi Satu" in Museum Lunteren op 10 september 2021 officieel geopend door wethouder Hester Veltman-Kamp

Museum Lunteren,

Mevrouw Hester Veltman-Kamp  – wethouder Gemeente Ede heeft de expositie ‘Dua Djadi Satu’ (2=1) samen met de Molukse gemeenschap Lunteren officieel geopend. Deze expositie neemt ons mee terug in de geschiedenis over de samensmelting van 2 Molukse kampen ‘Bruinhorst en de Biezen’ in 1963 in Lunteren tot een Molukse wijk. Hester Veltman: ‘Een reis van het verleden naar nu waar thema’s terugkomen als loyaliteit, verdriet, frustratie, liefde, vergeven en herstel maar ook de veerkracht van de Molukkers. Deze expositie kan een inspiratie zijn voor de Molukse generaties maar ook voor de generaties van nu maar ook in de toekomst voor andere bevolkingsgroepen die worstelen voor een plek in de Nederlandse samenleving’. (Bron: Museum Lunteren). www.museumlunteren.nl

Klik hier voor een uitgebreide foto-impressie van de opening van de expositie “Dua Djadi Satu”(2=1).

Klik ook hier naar: Artikel voorpagina Lunterse Krant 22-09-2021

Voor de Molukse gemeenschap was het een gedenkwaardige dag. Het bijzondere programma vond plaats in Partycentrum Floor aan de Dorpsstraat  in het centrum van Lunteren en bestond uit:

  • Een welkomstwoord door aankomend voorzitter van Museum Lunteren de heer Arie van Alphen.
  • Muziek door Eleonora en Rene Akihary  (met Tifa begeleding,) met het lied “Nuwele”. (Zie onderstaand video) 
  • Aansluitend dans en muziek  door de Menarigroep met gitaar en Tifabegeleiding met de  menari lenso, (zakdoekendans). (Zie onderstaand video.)
  • Voordat de officiele opening plaatsvond ging Saar Lekatompessy in gebed.
  • Vervolgens vond de officiële opening plaats door de wethouder en de 3 generaties van de familie Pattinasarany
    (Tante Etji, Tina en Miucha) door het doorknippen van een lint, waarbij er een portret verscheen dat de naam van de Expositie “Dua Djadi Satu” symboliseert.
  • Na de officiele opening ging het gezelschap in processie naar de overkant van de straat om de expositie in het museum te bekijken, waar men ook  een drankje en een hapje kon nuttigen.
  • Tevens werd door Tjip Timmer namens Museum Lunteren aan Tineke Lawalata bloemen overhandigd , als dank voor haar inspanningen bij de samenstelling  van de expositie.
  •  Na afloop ontvingen de aanwezige bezoekers bij het naar huis gaan een presentje. 

De expositie “Dua Djadi Satu” is een permanente expositie in Museum Lunteren en de moeite waard om  te bezichtigen.!!! 

  
De expositie is samengesteld door Tineke Lawalata die 2 jaar veel tijd heeft geinvesteerd aan het project, mede ondersteund door Rene Akihary. Hiervoor heel veel dank. Uiteraard ook veel dank aan de mensen die meegewerkt hebben aan het bijzondere programma bij de officiele opening. Last but not at least, kunnen we de mensen van Museum Lunteren dankbaar zijn , die door deze expositie te faciliteren, de Molukse gemeenschap in Lunteren een podium heeft gegeven.                                       

Optreden  Eleonora & Rene Akihary

Het lied ”Nuwele” is de plek waar mijn stamvader via onstuimige wateren zijn plek ‘Haruku’ vond!
Die reis was “ djau dari asalmu” of ver van je oorsprong zul je je einddoel bereiken.”Hij liet zich leiden door de adem van “Ina Paruna”. In 1951 moest  zijn volk  “de Molukkers” dus een reis maken door oceanen om uiteindelijk Nuwele in Nederland te ontdekken

 

Menari lenso door Menarigroep met gitaar en Tifabegeleiding

De menari lenso (zakdoekendans) is een vriendschapsdans die door vrouwen wordt uitgevoerd. De basispassen zijn eenvoudig. Door het lichaam te bewegen en te draaien maak je variaties in de dans. De bewegingen zijn altijd erg sierlijk. In beide handen wordt een zakdoek aan een punt vastgehouden. Ook hier is er een kapitan die de dansgroep leidt.

.