Artikel "Conditietraining hersenen "

Beweeg je brein! 

Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen: ouder worden heeft gevolgen voor het functioneren van ons brein. Ja, we worden ‘wijzer’ met de jaren, maar ook vergeetachtiger.

Namen die ons niet meer te binnen schieten, leesbrillen die we kwijt zijn, pillen die we vergeten in te nemen…
Klinkt allemaal vreselijk deprimerend, maar dat hoeft het niet te zijn.
Ons brein is namelijk ontzettend flexibel. Gerichte training kan helpen om onze hersenfuncties te verbeteren en te maximaliseren.

Tekst: Ellen de Ruiter

 

De Argentijnse Laura Kerszenblat is bewegingswetenschapper en trainer. Ze ontwikkelde de methodiek ‘Beweeg je brein!’, speciaal om oudere mensen geestelijk fit te krijgen (en te houden).  Kerszenblat weet hoe ons brein werkt – heel erg logisch. “Een brein dat in conditie is, heeft alles te maken met stimulatie. Het is net als met spieren: gebruik je ze niet, dan ontwikkel je ze niet. Train je ze wel, en op diverse manieren, dan leg je nieuwe verbindingen in de hersenen aan. Zijn die verbindingen eenmaal gelegd, dan gaat dezelfde oefening de volgende keer gemakkelijker, je kunt bovendien sneller reageren. Je brein weet inmiddels de weg. Het is als een deurtje dat wordt open gezet.”

Een voorbeeld? “Fietsen. Dat kun je tien jaar lang niet gedaan hebben, maar als je na al die jaren op de fiets stapt, weten je hersenen nog precies hoe het moet. Oké, het is even wennen, maar het deurtje staat open en dus weet je brein welke signalen het moet afgeven om de juiste spieren aan het werk te zetten.”

Struikelen

 

 

Door je hersenen op de juiste manieren te prikkelen, blijf je scherper van geest, weet Kerszenblat. “Hersenen prikkelen, betekent een sneller reactievermogen. Een sneller reactievermogen, betekent sneller handelen. Een fit brein zorgt ervoor dat we overeind blijven en niet vallen als we struikelen. De hersenen reageren snel omdat ze al ‘geoefend’ hebben. Leren we beter en sneller waarnemen, dan kunnen we beter en sneller onthouden. En daarmee kunnen we weer beter en sneller problemen oplossen.”

Klinkt vanzelfsprekend, maar wat is nu de beste manier om ons brein fit te houden? Kerszenblat: “Dat hangt af van de persoon. Ieder mens heeft hierin een eigen behoefte. De één heeft bijvoorbeeld wat meer concentratie nodig, terwijl de ander wat meer logica kan gebruiken. Het is belangrijk om uit te vinden op welk gebied je wat mist. Het gaat hier om een stukje bewustwording. Bedenk ook: wat is belangrijk voor mij? Wat wil ik kunnen?”

Doe het anders

Daag jezelf in ieder geval uit, voegt Kerszenblat toe. “Verleg je grenzen, ga steeds een stapje verder. Er zijn mogelijkheden genoeg.” Lukt het om een kruiswoordpuzzel binnen een uur te maken? Daag jezelf dan uit om er de volgende keer vijfenveertig minuten over te doen, of neem een puzzel van een moeilijker niveau. Bent u rechts? Probeer eens iets met uw linkerhand. Luistert u graag naar muziek? Doe het eens anders en ga zelf zingen. Zit u graag op de fiets? Probeer eens te onthouden wat u onderweg allemaal heeft gezien… “Prikkel meerdere functies”, tipt de bewegingswetenschapper. “Werk niet alleen aan uw geheugen, maar ook aan bijvoorbeeld concentratie, motoriek en rekenen. Hoe meer u traint, hoe completer uw brein en hoe fitter uw geest.” Zelf vindt de bewegingswetenschapper taal een heel belangrijke. “Taal betekent luisteren, herkennen wat de ander zegt, conclusies trekken, zelf taal produceren, beredeneren, je geheugen gebruiken bij het vertellen over vroeger, en noem maar op. Door in contact met anderen te blijven, train je je brein op vele vlakken. Daarom is het zo belangrijk dat mensen niet in een isolement terechtkomen. Contact blijven maken is essentieel.”

Voordelen

De voordelen van een fitte geest zijn legio (zie ook kader). Om er een paar te noemen: een sneller reactievermogen, een beter geheugen, een innovatiever brein, lichamelijke en geestelijke fitheid, informatie die we actief kunnen ‘bovenhalen’. Reden genoeg om te blijven trainen. Nee, we kunnen veroudering van de hersenen niet helemaal tegenhouden, maar we kunnen het verouderingsproces wél vertragen. We kunnen onze hersenen trainen om zich aan te passen en capaciteiten stimuleren die we misschien tot nu toe niet aangesproken hebben. Het is bekend dat we maar zo’n tien procent van onze totale hersencapaciteit gebruiken. Stel je voor wat er nog allemaal nog te ontdekken valt…  

 

Prikkel meerdere functies

·        Geheugen

·        Aandacht

·        Concentratie

·        Motoriek

·        Taal

·        Rekenen

·        Logica

·        Ruimtelijk inzicht en oriëntatievermogen

 

Positieve effecten

De combinatie van bewegen en prikkeling van hersenen heeft vele gunstige effecten:

·        Versterking van het geloof in eigen kunnen

·        Versterking van zelf geplande activiteiten in het dagelijks leven

·        Behoud/versterking van zelfstandigheid en onafhankelijkheid

·        (Opnieuw) ontdekken van het plezier in bewegen

·        Vermindering van slaapproblemen

·        Vermindering van lichamelijke klachten

·        Vermindering van mentale klachten

 

 

Laura Kerszenblat

Beweeg je Brein! is ontwikkeld door Laura Kerszenblat, bewegingswetenschapper en neurotrainer. Laura is afkomstig uit Argentinië. Ze is gespecialiseerd in groepsdynamica en teambuildingsactiviteiten. Kerszenblat schreef een handboek voor vrijwillige mantelzorgers die zich willen verdiepen in cognitieve stimulatie. Kijk voor meer informatie op: www.brainon.nl / info@brainon.nl / laura.kerszenblar@gmail.com of bel: 0642288145