Artikel in Ede Stad woensdag 26 april 2023

Herdenkingsconcert in Oude Kerk Ede:
‘We gaan ‘onze helden’ herdenken’

Patty Crawfurd en René Akihary verzorgen het herdenkingsconcert in de Oude Kerk. ( Foto: Ed Crawfurd)

EDE

René Akihary is vereerd dat hij op 4 mei 2023 het herdenkingsconcert van de Dodenherdenking in de Oude Kerk van Ede mag verzorgen. Een van de liedjes die hij gaat vertolken is Imagine van John Lennon, dat hij heeft vertaald in het Nederlands. ,,Stel je toch eens voor dat er geen nationaliteiten zijn, dat er geen landen zijn. Dat er geen Bijbel is, geen God is. Hoe zal de wereld er dan uit zien. Ik vind het heel toepasselijk om mensen tijdens een Dodenherdenking via die tekst aan het denken te zetten. Deze man heeft het zo prachtig beschreven. Dodenherdenking moeten we doorgeven aan onze jongeren. De tekst van Lennon, die ik ga declameren, komt veel meer binnen bij de jeugd dan bijvoorbeeld muziek van Mozart.” Het concert begint om 18.45 uur.

 

Samen met Patty Crawfurd verzorgt René Akihary het concert in de Oude Kerk. René is gepensioneerd en heeft 43 jaar les gegeven. Eén van zijn hobby’s is het schrijven van teksten en componeren van muziek. Akihary heeft twee theaterstukken geschreven. Patty Crawfurd is samen met haar man Ed een veelgevraagd en, onder het Indisch publiek, een bekend duo. Daarnaast verlenen zij hun medewerking aan Goede Doelen projecten die hun oorsprong vinden in Indonesië.

METEN MET TWEE MATEN

Akihary vindt het vooral bijzonder dat hij als stateloze man het concert tijdens Dodenherdenking mag doen. Het Nederlanderschap is er nooit van gekomen. ,,Ik begrijp nog altijd niet dat speciaal voor de stateloze prins Carl Hugo de wet is aangepast. Dat gebeurde toen prinses Irene met hem trouwde. Wel voor Carl Hugo werd de wet aangepast, niet voor René Akihary. Wie kan dat nu rijmen. Dat is met twee koninklijke maten meten,” vindt de Edenaar.

 BINNENKOMEN

Het repertoire tijdens Dodenherdenking bestaat uit liedjes van theatergroep MataHary, waar naast René ook dochter Eleonora en broer Richard deel van uitmaken. Met het concert op 4 mei wil René Akihary de jeugd bereiken. ,,En doorgeven dat het belangrijk is om de oorlog te herdenken. De liedjes heb ik bewust gekozen. Daar heb ik lang over gedaan, zodat het past in de ‘voorstelling’ die ik geef. Het moet binnenkomen bij de mensen. Het moet een doel hebben, niet om zo maar een leuk liedje te spelen. Dat kan thuis. We zingen liedjes waarin we proberen om de essentie van de Dodenherdenking te brengen, zodat het bij de mensen binnenkomt.” 

 

ALLEMAAL HELDEN

De Edese Molukker heeft het thema ‘onze helden’ verbonden aan het concert. ,,Met onze helden bedoel ik alle mensen die in de oorlogsdagen zijn gestorven. Die gaan we herdenken. Dat zijn allemaal helden. Mijn twee helden, mijn opa Akihary en mijn opa Matakena, ga ik extra in het zonnetje zetten. Ik ga vertellen waarom zij zowel voor mij als voor de Nederlanders helden zijn.”

GRAVEN KNIL-MILITAIREN

Het doet Akihary deugd dat de gemeenteraad van Ede op 1 mei zal besluiten om alle graven in de gemeente van ’oude’ KNIL-militairen en hun echtgenotes te gaan verzorgen. ,,Dat is natuurlijk fantastisch. Mijn opa Akihary is in 1899 geboren, en zat in 1926 in het leger totdat hij in Nederland aankwam. Z’n leven lang heeft hij gewerkt voor de KNIL, nooit een cent gezien van zijn pensioen. Geweldig dat de gemeente die mensen toch gaat eren en hun graven gaat betalen.” 

Bron: Jan de Boer/Ede Stad
Locatie Oude Kerk: 

Grotestraat 58, 6711 AN Ede. 
Parkeren kunt u in de Driehoek, op het Bunschoter- en Kuiperplein.