Voor een editie van Indische Salon werkt Het Indisch Herinneringscentrum dit jaar weer samen met de Indië Vrienden Ede en Cultura. Dit jaar gaan we het hebben over familieverhalen. Hoe goed en hoeveel weet de jongere generatie over hun eigen familiegeschiedenis? Wat willen ze weten? Vinden ze kennis van de familiegeschiedenis wel belangrijk en zo ja, waarom?
Familiegeschiedenis is ook een van de kernboodschappen van de tentoonstelling Ons Land die samengesteld is door Het Indisch Herinneringscentrum en Moluks Historisch Museum. In deze tentoonstelling worden de complexe en vaak pijnlijke kanten van de Nederlandse koloniale geschiedenis verteld aan de hand van acht intergenerationele familieverhalen. De bezoeker wordt niet alleen maar geconfronteerd met het dekolonisatieproces, postkoloniaal debat en de problemen die elke generatie mee worstelen, maar wordt ook gestimuleerd om daarna over eigen familiegeschiedenis na te denken.
Het programma in Cultura (Ede) start met een korte lezing over de bevindingen die schrijfster/historica Suze Zijlstra heeft ontdekt tijdens haar onderzoek naar haar voorouders/
Amber Nefkens, Demi van Hutten en Jarino Tummers krijgen daarna het podium om te laten zien hoe belangrijk het is om eigen geschiedenis te ontdekken en hoe zij dat in eigen werk reflecteren. Murjani Kusumobroto leidt de gesprekken en het programma wordt omlijst door muziek van Edu & Friends.
Suze Zijlstra is historica, gespecialiseerd in Nederlandse koloniale en maritieme geschiedenis. Eerder werkte zij als universitair docent maritieme geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In september 2021 publiceerde zij De voormoeders, waar over een verborgen Nederlands-Indische familiegeschiedenis gaat. Voor dit onderzoek volgde zij de Aziatische en Euraziatische vrouwen in haar familie, vanaf Makassar in de tijd van de VOC, via de suikerplantages van Java, tot en met de migratie van haar oma’s gezin in de jaren 1950 naar Nederland.
Amber Nefkens is een creatieve duizendpoot die is afgestudeerd op het gebied
van Cultuur en Media (Bachelor Taal-en Cultuurstudies en Master Film -en
Televisiewetenschap aan de UU). Ze is derde generatie Indische Nederlander die
actief is als muzikante, filmmaker en theatermaker. Op dit moment is ze bezig met een podcast over het overlijden van haar oma, De laatste dagen van mijn oma en met een project rondom haar eerste kindje, zoon Lenn Willem Loetje (2022) en hoe zij haar Indische roots op hem kan overdragen.
Demi van Hutten heeft tijdens de zoektocht naar haar roots twee boeken geschreven. Gedurende haar stage bij Pindah* Magazine schreef zij een online rubriek waarin ze Indische en Molukse jongeren interviewde over hun roots, de cultuur en familieverhalen. Die artikelen werden de basis voor haar boek ‘De Derde Generatie: de kinderen en kleinkinderen van’. Niet lang daarna kwam er een vervolg: De Tweede Generatie; de kinderen van. Met een Journalistiek diploma op zak schrijft zij ook artikelen voor het nieuwe Indah* Magazine.
Jarino Tummers en zijn vrouw Kimberly zijn trotse eigenaren van Twentyfour Dance Centre. Daarnaast is Jarino ook videograaf en heeft sinds kort Twentyfour Media opgericht waar hij verschillende video’s maakt voor diverse bedrijven, evenementen, aftermovies, feestjes en bruiloften. Zijn ouders hebben Indische/Molukse roots en dat “een beetje Indonesisch, een beetje Nederlands en een beetje Moluks” geven kleur aan zijn leven.
Organisatoren: Indië Vrienden Ede, Indisch Herinneringscentrum en Cultura.
Fotocredits:
Ons Land: Sarahdona Manev
Suze Zijlstra: Ruud Pos
Amber Nefkens: Slamet Jerman
Info en tickets via www.cultura-ede.nl
Datum | Ma 28 november 2022 |
Aanvang | 20:00 uur |
Einde | 22:30 uur |
Locatie | Theaterzaal |
Prijzen | Normaal € 7,50 |
Stichting Ana Upu Gebouw ” Ina Ama ” Vd Duyn van Maasdamstr. 16 6741 WP Lunteren
Telefoon: 0318-481023 Email: info@ana-upu.nl Bankrekeningnr: IBAN NL62 INGB0005104111 KvKnr: 09161315 Disclaimer — Privacyverklaring © Copyright 2024 Stichting Ana Upu