Lezing "De Reis naar Batik "
maandag 25 oktober 2021 bij Ana Upu

Op maandag 25 oktober geeft beeldend kunstenaar Sabine Bolk de lezing ‘De reis naar Batik’. Sinds 2009 is batik UNESCO immaterieel cultureel erfgoed van Indonesië. De Javaanse batik is dit jaar 10 jaar beschermd erfgoed, maar staat als ambacht nog altijd onder druk. Sabine zal in haar lezing dieper in gaan op batik, de stof, de betekenis en de geschiedenis. Zij doet dit aan de hand van haar reizen naar batik en de doeken die zij verzamelde tijdens deze reizen. In 2009 maakte Sabine Bolk haar eerste ‘reis naar Batik’. Ze ging op zoek op Java naar hoe batik gemaakt werd en of ze het zelf kon leren. In 2016 verbleef Sabine Bolk 3 maanden op Java om de batikkunst vast te leggen. Na terugkomst maakte ze een korte film ‘Tari Batik’ waarin het maakproces naast de traditionele Batik dans wordt getoond. In 2019 bezocht Sabine wederom Java. Tijdens haar derde reis richtte zij zich op de historie van batik die verweven is met het koloniale verleden en het gedeelde erfgoed wat hieruit voort gekomen is. In het huidige onderzoek dat zij uitvoert werkt zij aan een hervertelling van de (Indo-)Europese invloed op de Javaanse batik tussen 1840 en 1890.

De lezing begint om 19.30 en duurt tot 21.00 uur. Vanaf 19.00 kun je binnenlopen.
Je krijgt een consumptie voor een kop koffie of thee met wat lekkers. Verdere consumpties zijn voor eigen rekening. Locatie is stichting Ana Upu, Van der Duyn van Maasdamstraat 16 in Lunteren.

Meer over Sabine
Sabine Bolk (1984) is een beeldend kunstenaar en verdiept zich sinds 10 jaar in batik, de Indonesische textielkunst. Ze laat zich hierbij niet alleen inspireren door de techniek, maar vooral door de patroonleer, de filosofie van batik. Op haar blog ‘De reis naar Batik’ doet zij verslag van haar ontdekkingen, haar onderzoek en reizen. Sabine schrijft ook artikelen voor verschillende platformen waaronder het onlineplatform Modemuze, organiseert events en geeft regelmatig lezingen, presentaties en workshops. Omdat Sabine als kunstenaar inspiratie uit batik haalt, zet ze zich ook in voor het behoud ervan. Sabine werkt samen met batikmakers op Java, maar ook met onderzoekers, ontwerpers, kunstenaars en andere batikfans, om batik op vele verschillende wijzen te promoten. Haar websites zijn: www.sabinebolk.nl en www.journeytobatik.org