Molukse Dag 1 mei 2022 Openlucht Museum ism Ana Upu druk bezocht en sfeervol.

De Molukse Dag op 1 mei 2022 werd druk bezocht en was heel erg gezellig en sfeervol. De dames van Tifa Ina Ina uit Lunteren zongen met hun enthousiasme op het ritme van de tifa de traditionele Molukse liedjes zoals: Hena masa waja, Lembe lembe, Kata Tudju en  Bapa Tjeda .
Als hoogtepunt zongen ze aan het eind van het programma samen met het publiek het lied van verbondenheid Gandong e. (zie Videofilm}

Er werd regelmatig rondgegaan met heerlijke Molukse hapjes zoals, pangsit en pisang goreng. Die werden in de gaarkeuken van de Molukse barak bereid door Tineke Lawalata, Nona van Dommelen-Mailoa en Christine Uktolseja-Manuputty.
De inleidingen werden die dag op professionele wijze verzorgd door Milly Akerina.

Verder kwam Minggus Latul aan bod . Hij vertelde hoe hij zijn jeugd in het kampleven in  Barakkenkamp Ederveen bij Kasteel Bruinhorst ervaren heeft. Hij had ondanks de beperkende behuizing een onbezorgde jeugd gehad, mede ook  door het  groene speelgebied op het platteland in Ederveen. In tegensteling tot zijn ouders die voor brood op de planken moest zorgen met 3 gulden zakgeld per week en 1 keer per dag de gang naar de centrale gaarkeuken in het kamp moest maken om eten te halen. En dat voor een gezin van 9 personen. De mannen mochten indertijd in de jaren ’50 i.v.m. concurrentie op de arbeidsmarkt van de regering niet deelnemen aan het arbeidsproces. Later werd die maatregel in 1960  met de invoering van de zelfzorgregeling opgeheven.
Tot slot vertelde hij  het bijzondere verhaal van de ontsnapping van zijn vader uit de krijgsgevangenschap op 11 november 1944 samen met 28 Molukse KNIL-militairen die aan de Birma-Siam spoorlijn werkten.
Zijn vader kreeg hiervoor uit handen van de toenmalige burgemeester van de gemeente Ede M.K. van Dijke op 7 januari 1983 net zoals zijn andere medestrijders het Verzetsherdenkingskruis uitgereikt. Lees hier het verhaal: Ontsnapt uit gevangenschap-28 KNIL militairen 1944

 

Klik op de foto’s om te vergroten.