Het Nederlands Openluchtmuseum uit Arnhem en Stichting Ana Upu uit Lunteren ondertekenden een intentieovereenkomst op 4 juni 2019.
420 jaar gedeelde Moluks-Nederlandse geschiedenis kreeg hierdoor een prominente aandacht. Het resultaat  hiervan zijn de Molukse Dagen.
 Zowel het museum als de  Stichting Ana Upu spraken hiermee wederzijds de intentie uit om vanaf 2019 gedurende minimaal 3 jaar samen te werken.

Molukse barak
Het Nederlands Openluchtmuseum heeft een samenwerking met de Molukse gemeenschap die terug gaat naar het jaar 2001. In dat jaar verwierf het museum de laatste overgebleven barak uit het woonoord bij Lage Mierde. Eind 1954 werd dit woonoord  ingericht voor de huisvesting van 18 Molukse gezinnen. Zij hoorden tot de 12.500 Molukkers (militairen en hun gezinnen) die in 1951 ‘op dienstbevel’ naar Nederland waren gebracht. In 1962 verhuisden alle Molukse gezinnen. Ze werden over Nederland verspreid in nieuw gebouwde woonwijken.

Hernieuwde samenwerking
Met het ondertekenen van de intentieverklaring bekrachtigen het museum en de Stichting Ana Upu de relatie voor de komende jaren met als gezamenlijk doel de 420 jaar gedeelde Moluks- Nederlandse geschiedenis te blijven vertellen. (bron: Nederlands Openlucht Museum}