Reizende Tentoonstelling Molukse geschiedenis naar gemeente Ede en Dodenherdenking 4 mei Grote Kerk Ede.

UITNODIGING AAN:
Molukse gemeenschap Lunteren/Ede e.o, Bestuur Ana-Upu, Platform Molukse Organisatie Lunteren/Ede en omstreken, Molukse Wijkraad Lunteren, GIM Lunteren, NGPMB Lunteren en Werkgroep Leefbaarheid Molukse Wijk Lunteren

 

Ik ben René Akihary en reeds enige tijd bezig met onze Molukse geschiedenis. Dit doe ik op verschillende manieren. Naast het spelen in theaters bezoek ik basisscholen in de gemeente Ede en samen met mijn dochter Eleonora vertellen wij daar de Molukse geschiedenis en de normen en waarden van onze Molukse cultuur.

Het afgelopen jaar heb ik veel met de gemeente Ede samengewerkt en dit heeft geresulteerd in de volgende besluitvormingen:

 

 

Ten eerste heeft de gemeente ter gelegenheid van 70 jaar Molukse geschiedenis in Nederland de Reizende Tentoonstelling gecontracteerd. Deze unieke expositie zal in de maand juni te zien zijn, daarna gaat hij verder het land door. Vanaf de officiële opening op woensdag 14 juni is de expositie twee weken kosteloos te bezichtigen naast het gemeentehuis aan de Oude Kerkplein in Ede. De interactieve expositie bestaat uit zes zeecontainers en vertelt het verhaal van de Molukkers vanuit verschillende perspectieven en eert de generatie die in 1951 aankwam in Nederland. Het verhaal dient als inspiratie voor nieuwe generaties. En niet alleen Molukse generaties maar ook generaties van andere bevolkingsgroepen die worstelen met hun plek in de Nederlandse samenleving.
Daarom vindt het college het belangrijk dat de tijdelijke expositie voor iedereen toegankelijk is. Alle voortgezette onderwijsinstellingen in Ede krijgen lespakketten aangeboden en worden in de gelegenheid gesteld deze expositie te bezoeken.

 

Verder zou het geweldig zijn als er Molukse vrijwilligers zijn, die tijdens deze twee weken in en rond de containers als aanspreekpunt aanwezig kunnen zijn om bijvoorbeeld iets over onze kerk, wijk, cultuur etc. te vertellen.

 

Ten tweede heeft de gemeente mij gevraagd om op 4 mei de dodenherdenkingsconcert in de Grote Kerk te Ede te willen geven. Dit is zeer uitzonderlijk en uniek, omdat ik dit als stateloos burger ( Molukker) mag doen en ik de Molukse KNIL-militairen die loyaal in het Nederlandse leger hebben gediend op een respectvolle en eervolle manier mag gedenken.

 

Uiteraard refereer ik aan de beschermende status van de graven, die per 1 mei 2023 door de gemeente wordt verleend: voor onbepaalde tijd hoeven de Lunterse Molukse militairen en hun echtgenotes geen grafrechten meer te betalen. Ik nodig U uit om deze herdenking bij te wonen.

 

Dodenherdenking op 4 mei Grote Kerk: 18.45 uur- 19.30 uur – dodenherdenkingsconcert
Mausoleum: 20.00 uur –dodenherdenking

 

 

Mocht u vragen hebben en of als vrijwilliger willen participeren tijdens de expositie de Reizende Tentoonstelling dan kunt u mij bellen of mailen:
neetje.akihary@hotmail.com 06-25065967,