RMS: " Rutte beledigt Molukse gemeenschap in Nederland"

Door het Molukse volk weg te zetten als onderdeel van de Indische gemeenschap- met alle respect voor de Indische gemeenschap- voelen wij ons diep gekwetst. Daarmee laat U Minister-President zien nog steeds over een ernstig tekort aan historisch besef te beschikken, zo schrijft de RMS-regering in ballingschap.

De reactie kwam nadat het ministerie van Algemene Zaken de RMS in een brief namens Rutte heeft laten weten dat er al excuses zijn gemaakt “aan iedereen in ons land die met de gevolgen van de koloniale oorlog in Indonesië heeft moeten leven”. Nederland erkent de RMS niet, staat ook in de brief. Volgens RMS-president Wattilete is het onacceptabel dat de Minister President van Nederland de Molukkers als onderdeel van de “Indische gemeenschap” noemt.

 “De nazaten van het Zuid-Molukse volk zijn van een andere orde. Zowel wat hun specifieke identiteit, taal en cultuur betreft, maar bovenal dat de komst van de Molukse bevolkingsgroep naar Nederland het directe gevolg is van de proclamatie van de Zuid-Molukse Republiek”, zo schrijft de RMS op hun website.
(Bron: Tifa Magazine)